Gombakrémes spenóttekercs

Ez a tekercs finom, egészséges köret lehet az ünnepi asztalon hal, esetleg csirkehús mellé, markánsabb húsfélékez én kevésbé tudom elképzelni. Ugyanakkor én önálló fogásként is fogyasztottam már, nyers, ropogós zöldségekkel gazdagon körítve, vagyis így is megállja a helyét. A spenót a dióval mindig is jó párosítás volt, utóbbi kicsit tompítja a spenót jellegzetes ízét, ugyanakkor nem válik diós jellegűvé az étel.

Gombakrémes spenóttekercs

Hozzávalók:
Piskótához:
20 dkg bébispenót
só, bors
1 gerezd fokhagyma
3 tojás
3 ek darált dió
csipet szódabikarbóna
kevés vaj

Töltelék:
40 dkg csiperke gomba
só, bors
1 gerezd fokhagyma
sok petrezselyem (friss)
1 tk puha vaj
4-5 ek húslé (esetleg víz)

A bébispenótot a vajon a zúzott fokhagymával, sóval és borssal együtt megpároljuk, megfonnyasztjuk, majd botmixerrel pépesítjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a szódabikarbónát és a diót, azzal is turmixoljuk. A 3 fehérjét kemény habbá verjük, végül hablapáttal a spenótos masszába forgatjuk. A piskótát 170 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük, közepes méretű, sütőpapírral bélelt tepsiben. Ha elkészült, a papírral együtt, konyharuha segítségével forrón, szorosan feltekerjük és kihűtjük.

A töltelékhez a gombát apróra daraboljuk, a fokhagymával erős lángon megpirítjuk 1 tk. kókuszzsíron. Hozzáadjuk a petrezselymet, a többi fűszert. A megpuhult gombát botmixerrel turmixoljuk, közben a vajjal és az egyéb folyadékkal kissé lazítjuk. Ezt is hűlni hagyjuk.

A piskótát kitekerjük, egyenletesen megkenjük a gombakrémmel, majd visszatekerjük és néhány órára hűtőbe rakjuk.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések