2013. december 11., szerda

Kivis csokitorta (paleo)

Improvizált, érett banán-felhasználási projekt keretében kitalált recept. Érdekessége, hogy a tészta kapott egy kevés szezámmaglisztet, de ez csak jót tett neki véleményem szerint. Drága edzőm és férjem egyhangúlag megszavazták neki a csillagos ötös osztályzatot, majd a déli kóstolást követően én is megerősítem: amilyen egyszerű, olyan finom lett.

Kivis csokitorta

Hozzávalók (kb. 24 cm átmérőjű tortaformához):
4 tojás
8 dkg cukornak megfelelő édesítő
2 ek olaj (nálam most szezámolaj)
csipet só
1 púpozott k szezámliszt
3 púpozott ek mandulaliszt
30-50 ml víz

4 banán
ízlés szerinti cukor, ha szükséges
2 dkg zsírszegény kakaópor
7 dkg olvasztott, de kihűlt és még puha kókuszzsír
1 ek útifű maghéj

A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A tojások sárgáját kikeverjük a cukorpótlóval és az olajjal. Beleforgatjuk az átszitált liszteket és a sót, majd lazítjuk némi vízzel, hogy sima, de sűrű massza legyen belőle. Utolsó lépésként beleforgatjuk a felvert habot. Előmelegített, 170 fokos sütőben sült kb. 30 percet, de tűpróbával ellenőrizhetjük, átsült-e.

A krémhez az összetevőket turmixoljuk. Ez most egyszerű "csokikrém" lett, de lehet turbósítani akár dióval, más maggal, gyümölccsel. Utóbbit én most csak a tetejére tettem, felkarikázott kivi került rá.






Nincsenek megjegyzések: