Paleo birthday cake for my trainer

Mesterem születésnapjára készült, családi összefogás eredményeként, a díszítés ugyanis Katus keze munkája (a cukordísz természetesen nem paleo). Viszont annyira mutatós és olyan finom lett, hogy minden további nélkül ünnepi tortaként is megállná a helyét. Nálunk valószínűleg a karácsonyi vacsora része lesz. :) És nem kell megijedeni, a hosszadalmas leírás ellenére rém könnyű, még nekem is elsőre összejött. :))

Mákos-almás-diós stb. torta

Hozzávalók:
Tészta:
3 ek mákolaj (vagy más zsiradék)
7 tojás
10 dkg cukornak megfelelő pótló
fahéj ízlés szerint
1 kk szódabikarbóna
10 dkg mák
15 dkg alma reszelve

cukormentes házi szilvalekvár

Almatöltelék
45 dkg alma
citrom, citromhéj
fahéj
édesítő ízlés szerint
1 ek útifű maghéj

Diókrém
15 dkg dió
8 dkg Cocomas krém
kb. 1 dl víz
ízlés szerint rumaroma, cukor

Bevonat:
10 dkg cukormenetes csokoládé
1 ek vaj vagy kókuszzsír


Az olajat, az egész tojásokat és az édesítőt alaposan kikeverjük. Ízesítjük fahéjjal, belereszeljük az almát, beledolgozzuk a mákot és a térfogatnövelőt. 24 cm-es átmérőjű tortaformában sütjük, 170 fokra előmelegített sütőben, 10 percig légkeveréses üzemmódban, majd alsó-felső sütésen, még kb. 20-25 percig (tűpróba!). (Gondolkodtam a 3 lap egyenkénti kisütésén, akár sütőben, akár palacsintaként, de végül elvetettem, és szerencsére hiba nélkül vágható volt a tészta, még az én bénaságommal is kivitelezhető volt eme művelet.) A tésztát kihűtjük, majd utána 3 egyforma lapra vágjuk.

Az almát hámozás után apró kockákra daraboljuk, nagyon kevés vízzel feltesszük párolni, ízlés szerint szórjuk meg fahéjjal, locsoljuk meg citrommal és édesítsük. Egészen addig pároljuk, amíg sűrű nem lesz, hagyjuk kihűlni és csak ha teljesen hideg, akkor tegyünk bele útifű maghéjat, ha úgy ítéljük meg, hogy nem elég sűrű az alma-massza.

A diós töltelékhez a kókuszkrémet és a vizet a szükségesnek ítélt cukorral feltesszük főzni, beleszórjuk a darált diót, rummal ízesítjük és összerotyogtatjuk a masszát. Ha kész, ezt is kihűtjük.

Az első réteg tésztát visszahelyezzük a formába, megkenjük a lekvárral, majd rákerül az almatöltelék fele, erre pedig a diós krém fele. Erre rárakjuk a 2. réteg tésztát és az előző módon megpakoljuk a 3 féle töltelékkel. Végül befedjük az utolsó rész tésztával.

A tortánk tetejét ezután bevonjuk, ehhez gőz fölött megolvasztjuk a csokit, belekeverünk 1 ek zsiradékot és szépen elegyengetjük.

Legalább egy éjszakára célszerű hűtőben pihentetni, hogy összeálljon és összeérjenek az ízek.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések