Expressz almás-mákos bejgli

Nahát ez is elkészült, idei első és paleo bejglim. Egészen más tésztából készült, mint a tavalyiak, de ez csak az előnyére szolgált, továbbá kimondottan omlósra terveztem, ezért gépben kevertem be. Nem pihentettem, az összeállítástól a sütő elzárásáig nem telt el több másfél óránál.



Expressz almás-mákos bejgli

Hozzávalók 1 közepes rúdhoz:
Tészta
6 dkg kókuszzsír
csipet só
2 dkg útifű maghéj
3 dkg nyílgyökérliszt
4 dkg zsírtalanított mandulaliszt
5 dkg zsírtalanított kókuszliszt
6 dkg eritrit
fél tk. szódabikarbóna
fél citrom leve
2 tojás sárgája
50 + 20 gramm víz

töltelék:
10 dkg darált mák
1 dkg DW 1:4 édesítő
fél citrom leve és héja
1 csapott mk. őrölt fahéj
50 gramm víz
50 gramm Cocomas
1 közepes alma (pucolt mennyiség 15 dkg)

A puha, de nem folyékony kókuszzsírt dagasztótálba tesszük az összes lisztfélével és fél perc alatt a dagasztókarral összekeverjük.


Hozzáadunk minden egyebet, a 20 gramm víz kivételével és tovább dolgoztatjuk a gépet.


Hozzáadjuk a kimaradt vizet és annak segítségével gyorsan összeállítjuk a tésztát.

15-20 percre hideg helyre tesszük, az idő alatt elkészítjük a tölteléket. Ehhez az almát nagylyukú sajtreszelőn lereszeljük, hozzáadunk minden mást és alacsony lángon összefőzzük, de éppen csak annyira, hogy az alma picit puhuljon, illetve a levét elpárologja. Alma fajától függ, ha túl sok a nedvesség, bele lehet keverni valami nedvességfelszívót, pl. 1 tk. kókuszlisztet. Nekem erre nem volt szükség, kellő sűrű volt a massza.

A tésztát sütőpapírra helyezzük, bevizezett kézzel átgyúrjuk. Ha nagyon omlik, tovább kell nedvesíteni.

Ráhelyezünk egy másik sütőpapírt és téglalap alakúra nyújtjuk.


Elosztjuk rajta a kihűlt tölteléket.



A rövidebb oldalon a széleket ráhajtjuk a töltelékre, majd a papír segítségével felcsavarjuk a tésztát. Picit tört menet közben, de korrigálható volt, még ilyenkor is hozzányúltam 1-2 alkalommal vizezett kézzel.  Lekenjük tojás sárgájával, majd kb. 10 perc elteltével tojás fehérjével. Amíg picit szárad, előmelegítjük a sütőt 170-180 fokra.



25 percig alsó-felső sütésen, majd 5 percig felső grillen sült.





Az ételeimhez a hozzávalókat remek áron vásárolhatod meg Szafinál, az alábbi linkre kattintva:

http://www.dietas-termekek-webshop.hu/ 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések