Citromkrém-torta (paleo)

Kis-nagyfiam nevenapjára sok-sok szeretettel :))

A történethez hozzátartozik, hogy bő másfél hónappal ezelőtt, a fővárosban meglátogattam egy paleolit alapanyagokat és késztermékeket árusító boltot, ahol megkóstoltam egy citromtortát. Azóta nem hagyott nyugodni, tudtam, hogy el kell készítenem, de magáról a sütiről csak annyit tudtam kiszedni az eladóból, hogy eritrittel van édesítve és a tészta mandulalisztet tartalmazott.

Így végül, miután jól átrágtam a témát, nálam ez a változat született meg. Ritka az olyan sütemény, ami Péter apró kritikai észrevétel nélküli elismerését váltja ki (de nem baj ez, ezáltal is csak fejlődök, haladok az utamon), de ez olyan lett. :)))

Citromkrém-torta

Hozzávalók:
A tésztához:
4 tojás
2 ek Xukor zero 4X
csipet só
1 dl Cocomas krém+ 1 dl víz
3 ek gesztenyeliszt
4-5 ek mandulaliszt
1 késhegynyi szódabikarbóna
2 ek kókuszzsír

A krémhez:
2 egész tojás és egy sárgája
1-2 ek Xukor zero 4X
2-3 citrom leve (kb. 1-1,5 dl legyen a lé)
citromhéj ízlés szerint  (nálam zacsis bolti)
5 dkg vaj
1 ek kókuszzsír

Mázhoz:
kb. 6 dkg porxilit
2 púpozpott ek kókuszzsír
kb. 1 dl kókusztej

A tojásokat a sóval és a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadagoljuk az olvasztott zsírt, a krém és víz keverékéből készült kókusztejet, végül pedig a szódabikarbónával elkevert, átszitált liszteket. Gépi habverővel simára keverjük. Kb. palacsinta tészta sűrűségűnek kell lennie.

Ebből a tészta mennyiségből 3 darab vastag "palacsintát" sütünk ki, palacsintasütőben. Nem ragadt le, óvatosan eljárva a megfordítása sem okozott problémát.

A krémhez 2 egész tojást és egy tojás sárgáját kikeverjük ízlés szerinti cukorpótlóval (nálam ez kb. 1-2 ek volt), majd vízgőz fölött kevergetve hozzácsorgatjuk a citromlé és héj keverékét és folyamatos keverés mellett 8-10 perc alatt sűrű krémmé főzzük. Amikor hirtelen besűrűsödik, lehúzzuk a tűzről és beledaraboljuk a zsiradékokat, elkeverjük, hűtjük.

A tortalapokat megkenjük a krémmel, a fenti mennyiségből az alsó és a középső lapot lehetett tisztességesen megkenni.

A tetejére kerül a cukormáz, amit a következőképpen készítünk: a hozzávalókat összekeverjük és kb.10 percig forraljuk, közben kevergetjük. Ezt is hűtjük, de közben árgus szemekkel figyeljük, mert ha túlhűl, nagyon megdermed és nem lesz kenhető. Na nálam ez most nem volt probléma, mert kicsit hígra sikeredett a máz, így még később, hűtőben sem lett kőkemény, de ez semmiféle negatívumot nem jelentett a sütemény egészére nézve.







Megjegyzések

Népszerű bejegyzések