Kakaós-sütőtökös kelt kuglóf

Egyik gyerekem sem szereti a sütőtököt. Amit valahol megértek, nekem sem volt soha a kedvencem, egészen mostanáig, amikor is sok egyéb, korábban kevésbé kedvelt étellel együtt előkelő helyre került a favoritok képzeletbeli listáján.

Ugyanakkor egy szuper kis élelemről van szó, amit ésszel és mértékkel én is eszegetek. Mivel a kiskorúak natúrban nem eszik meg, ezért más formában szoktam becsempészni az étrendjükbe. És több sütés utáni tapasztalat: oda meg vissza vannak azokért a pékárukért, amiknek a tésztájába sült tökpüré került. Lehetett az akár csokis csiga, akár zsemle, akár az alábbi kakaós kuglóf, mindért rajongtak. Bence ugyan már az első ilyen készítésű dolognál rákérdezett, mitől sárga a tésztája és az első percek terelése után neki be mertem vallani, ennek ellenére nem dobta el sikoltva a kezéből a kaját, hanem az információt tudomásul véve jóízűen tovább ette. És nagy meglepetésemre a vallomásom után a tesóit sem riogatta direktben...

Kakaós-sütőtökös kelt kuglóf

Hozzávalók:
25 dkg sütőtökpüré
1 tojás
15 dkg zsírszegény natúr joghurt
5 dkg cukor
15-15 dkg Zero 6, tk. zab-és tk. tönköly liszt
csipet só
1 csomag instant élesztő

kevés víz, valamint ízlés szerinti kakaópor és cukorpótló keverékéből álló sűrű szirup


A sütőtököt a maga teljes valójában, mindennélkül megsütjük, a jelen kuglófhoz 25 dkg sült pürére lesz szükség belőle. A többi hozzávalóval dagasztjuk, kelesztjük.

A megkelt tésztát átgyúrjuk, felezzük. Az egyik felét kb. 40 cm hosszú hengerré gyúrjuk/sodorjuk. A másik felébe belemasszirozzuk a kakaós masszát, annyira, hogy nagyjából homogénné legyen a tészta. Ezt is sodorjuk.

A két tészta-részt egyszerűen egymásba csavarjuk és kuglóf formába helyezzük. Ebben is kelt, nekem legalább 1 órát, mert közben el kellett szaladnom otthonról.

180 fokos, előmelegített sütőbe rakjuk, 40 perc volt a sütési idő, ebből az első 10 percben légkeverésen ment.






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések