2013. október 1., kedd

Paleo zsemle 1.

Egy paleo pékáru. Ezúttal zsemle formátumú. Egyébként lényegesen többször készül kenyérpótló, mint amennyit közzéteszek, ennek az az egyszerű oka van, hogy lényegét tekintve nagy differencia nincs közöttük, csak a maglisztek típusa, aránya, az összmennyiség változik állandóan. Vagy éppen különféle magokkal gazdagítom. Szóval számtalan módon variálható, ez a legjobb benne.

Hozzávalók:
2 tojás
1.5 dl víz
1 ek útifű maghéj
5 dkg kendermag liszt
4 dkg mandulaliszt
3 dkg lenmagliszt
1 tk szódabikarbóna
citromlé

 tetejére opcionálisan mindenféle

A vízbe belekeverjük a maghéjat, duzzadni hagyjuk, ahogy mostanság párszor már írtam is. A tojásokat összekeverjük a lisztekkel, sóval, hozzátesszük a zselét, kavarjuk. A massza közepébe szórjuk a térfogatnövelőt, majd ráöntjük a kb. 1 teáskanálnyi citromlevet, fél percig pezseg, majd alaposan kikeverjük a tésztát.

Két kanál segítségével papírra halmozzuk és mehet is az előmelegített, 170-180 fokos sütőbe. Jól tolerálja a fagyasztást, én a frissen elfogyasztandó adagon felüli példányokat a mélyhűtőbe száműzöm, ínségesebb időkre.


Nincsenek megjegyzések: