Mazsolás kölestorta

Ezúttal egy kissé hagyományosabb jellegű, ám a maga nemében mégis reform mű következzék. Az elkészítési körülményei közé tartozik, hogy legfeljebb 10 perc állt rendelkezésemre, hogy egy másnapi, iskolai és munkahelyi fogyasztásra egyaránt alkalmas akármit el(ő)készítsek, illetve fel kívántam használni a csomag alján található összes kölest (ezért ilyen "rendhagyó" a megadott mennyisége).

A szűkre szabott idő okán a neten sem tudtam szörfözgetni köleses receptek után kutatva, vagyis az elkészült sütemény abszolút mértékben improvizált, mind az alkotóelemeket, mind pedig a mennyiségeket tekintve.

Viszont jó lett, azt mondták az érintettek (sőt még kolléga is :D ) egyetlen kifogás merült fel, hogy apró, ropogós kölesszemek "nehezítették" a rágást, ami igazából csak a frissen sült sütinél volt feltűnő, ahogy telt-múlt az idő, megpuhultak. Azaz elképzelhető, hogy megéri előtte kicsit beáztatni, majd alkalmasint, ha több időm lesz rá vagy előre eltervezem a sütését, úgy is megpróbálom.

Mazsolás kölestorta

Hozzávalók:
11 dkg köles
2 tojás
6 ek joghurt
8 dkg cukornak megfelelő édesítő
1-2 marék mazsola
5 dkg zabpehely
5 dkg tk. zabliszt
csipet só
1 tk szódabikarbóna

Az egész tojásokat kikeverjük a joghurttal és a cukorral. Hozzáadjuk a zabokat, a sót és a szódabikarbónát, végül pedig a kölest. A mazsola opcionális, akár ki is hagyható, de bármilyen más aszalvánnyal is finom lehet.

A masszát egyszerű kerek szilikonos tortaformába öntöttem, 17 fokos előmelegített sütőben addig sült, amíg szép barna színt kapott.






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések