2014. október 22., szerda

Tojásos kelbimbóleves

Tejterméket fogyasztók totukrém helyett természetesen tejföllel is behabarhatják ezt kellemes és sokoldalúan elkészíthető kelbimbós levest. Férj hiányolta belőle a kolbászt és a galuskát, de mivel nem volt kedvem kétfelé főzni, ezúttal ki kellett bírnia nélkülük és ők is ugyanezt ebédelték. De valóban, kaphat egy adag jófajta házi kolbászt, virslit, répával, fehérrépával, karalábéval gazdagítható és ha nem csak az íze végett nyúlsz a szalonnához, akkor abból is több mehet bele. Főtt tojásfehérje helyett egész tojás is beledarabolható, de csurgatott tojással sem nehéz elképzelnem. Fűszerezése is sokféle lehet, ezúttal én lestyánt szórtam bele, de tárkonnyal, petrezselyemmel is kiváló lehet. Maradt belőle egy tányér, az lesz én vacsorám eme hűvös, sötét estén.

Tojásos kelbimbóleves

Hozzávalók (kb. 6 adaghoz)
2-3 dkg házi húsos szalonna
1-2 gerezd fokhagyma
40 dkg tisztított kelbimbó
1/2 l zöldség vagy hús alaplé
1,5 l víz
10 dkg totu krém extra (vagy kis pohár tejföl)
só, bors, tárkony/petrezselyem/lestyán
1-2 tk. pirosparika
15 dkg body tojás (főtt tojásfehérje rúd)
ízlés szerint ecet vagy citromlé

A kis kockára vágott szalonnát saját zsírján kisütjük, ha túl sok a visszamaradó zsiradék, a felesleget leöntjük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, 1-2 perc alatt megpirítjuk, majd rádobjuk a kelbimbót és azt is pirítjuk rövid ideig. Felöntjük az alaplével és a vízzel, sózzuk, borsozzuk, belerakjuk a tetszőleges zöldfűszert, majd a kelbimbót puhára főzzük. Közben a totukrémet (tejfölt) alaposan kikeverjük a pirospaprikával, a levesből hozzáadunk néhány evőkanálnyit a hőkiegyenlítés végett és belecsurgatjuk a forrásban lévő levesbe. Pár perc alatt összefőzzük, ha szükséges, utánízesítjük, hozzáadjuk a citromlevet vagy az ecetet, végül a feldarabolt főtt tojásfehérjét, amivel már nem kell főzni. Tálaláskor további zöldfűszert szórhatunk rá.

Egyszerű és finom.

Az ételeimhez a hozzávalókat Szafinál tudod egy helyről, jó áron beszerezni: http://www.dietas-etelek-webshop.hu 



Nincsenek megjegyzések: